loading...
accbook
accbook بازدید : 143 چهارشنبه 27 آذر 1398 نظرات (0)

 

انواع مالیات در ایران به زبان ساده

 

نکاتی که اگر از آن مطلع باشید دیگر هزینه ای اضافه پرداخت نمی کنید پس با ما همراه باشید با انواع مالیات در ایران به زبان ساده.

حتما شما در هنگام نقل انتقال ملک و خودرو با این کلمات برخورد کردید : مالیات نقل انتقال

حتما شما در هنگام اجاره مغازه با این کلمات برخورد کرده اید : مالیات بر مشاغل

حتما شما در هنگام اجاره ملک با این کلمات برخورد کرده اید : مالیات بر مستغلات

حتما شما در هنگام برخورد با حسابدار یک شرکت با این کلمات برخورد کرده اید : مالیات بر اشخاص حقوقی

حتما شما در هنگام تقسیم ارث با این کلمات بر خورد کرده اید : مالیات بر ارث

حتما شما در هنگام گرفتن مدارک دانشگاهی با این کلمات برخورد کرده اید : مالیات برحق تمبر

حتما شما در هنگام دریافت جوایز غیر بانکی با این کلمات برخورد کرده اید   :  مالیات در اتفاقی

 

انواع مالیات در ایران به زبان ساده

 

این حتما ها و ده ها تغییر و تحول دیگر که آثار مالی و مالیاتی بر آن متصور است یک وجه مشترک دارد که ارجاع به سازمان امور مالیاتی می باشد و اگر این مسیر را تجربه کرده باشید کاملا اهمیت شناخت و آگاهی به مسائل مالیات را اولویت هر اقدام میدانید .

 

معمولا افراد تا زمانی که سر و کارشان با مسائل مالیاتی نیفتد متوجه انواع و اقسام مالیاتها نبوده و فقط طبق قوانین اصل و جریمه را پرداخت می نمایند .

در این مرحله است که متوجه مالیات نقل و انتقال مالیات بر ارث و مالیات خود تحت عنوان مشاغل و مالیات ملک خود و بسیاری از  درآمد و  سرمایه ها دیگر باید مالیات بپردازند و این مطلب را باید بیان نماییم که این مالیات مالیات مستقیم است و دولت مستقیم از افراد مشمول دریافت مینماید و آن بخشی که به صورت نامحسوس دریافت میشود را مالیات غیر مستقیم می نمایند .

 

حتما بخوانید : همه چیز درباره تکالیف مالیاتی مشاغل

 

در صورتی که شما از آن دسته از افرادی هستید که همواره برای اعمال خود مدیریت و  برنامه‌ریزی دارند و مخصوصا تصمیمات اقتصادی و نقل و انتقال‌های تجاری خود را با آینده‌نگری انجام می‌دهند و اصطلاحا قبل از اینکه مجبور باشند قبل از اینکه به حسابشان برسند به حساب خود میرسند, ناگزیرید که از انواع مالیات‌هایی که براساس قوانین کشور برای انجام هر عمل اقتصادی باید بپردازید اطلاع کامل داشته باشید.

همچنین بدانید که هر کدام از این انواع و اقسام چگونه محاسبه می‌شوند. آنچه در این نوشتار پیش روی شماست بخشی از این اطلاعات مورد نیاز شماست.


مالیات دارای انواع مختلفی است که هر کدام با توجه به کارکردهای خود در اقتصاد به کار گرفته می‌شود. مالیات بر اساس چگونگی تعلق به کالاهای مورد مالیات به مالیات مستقیم و غیرمستقیم تقسیم می‌شود .

 

الف ) مالیات مستقیم

مالیاتی که از دارائی یا درآمد افراد گرفته می‌شوند و شامل مالیات بر دارائی و مالیات بر درآمد هستند؛ این مالیاتت بصورت مستقیم اخذ میی گردد و همان طور که از نام این مالیات‌ها مشخص است بدون هیچ واسطه‌ای بر درآمد افراد و یا سازمان‌ها و مؤسسات اقتصادی اعمال می‌شوند و توسط مأموران مالیاتی به طور مستقیم وصول می‌شوند. نمونه بارز این مالیات‌ها، مالیاتی است که دولت به طور مستقیم از حقوق کارمندان خود کسر می‌کند .


 الف -1) مالیات بر درآمد

این مالیات از درآمد اشخاص وصول می‌شود و دارای انواع مختلفی است که به تعدادی از آنها اشاره می‌شود.

 


مالیات بر درآمد املاک

مالیاتی است که از درآمد شخص حقیقی یا حقوقی ناشی از واگذاری حقوق خود نسبت به املاک واقع در ایران پس ازکسر معافیت مقرر اخذ می‌شود.

مالکان مجتمع‌های مسکونی دارای بیش از سه واحد استیجاری که بارعایت الگوی مصرف مسکن بنا به اعلام وزارت مسکن و شهرسازی ساخته شده یا می‌شوند در طول مدت اجاره از صددرصد (۱۰۰%) مالیات بر درآمد املاک اجاری معاف هستند درغیر این صورت درآمد هر شخص ناشی از اجاره واحد یا واحدهای مسکونی در تهران تا مجموع یکصدوپنجاه مترمربع زیربنای مفید و در سایر نقاط تا مجموع دویست مترمربع زیربنای مفید از مالیات بر درآمد ناشی از اجاره املاک معاف هستند.

درمورد شخص حقیقی‌ای که هیچ‌گونه درآمدی ندارد تا میزان معافیت مالیاتی درآمد حقوق موضـوع ماده ۸۴ قانون از درآمـد مشـمول مالیات سالیانه مستغلات از مالیات معاف است و مازاد طبق مقررات قانون مشمول مالیات است. مشمولان این ماده باید اظهارنامه مخصوص طبق نمونه‌ای که از طرف سازمان امور مالیاتی کشور تهیه خواهد شد به اداره امور مالیاتی محل وقوع ملک تسلیم و اعلام نمایند که هیچگونه درآمد دیگری ندارند.

اداره امور مالیاتی مربوط باید خلاصه مندرجات اظهارنامه مودی را به اداره امور مالیاتی محل سکونت مودی ارسال دارد و در صورتی که ثابت شود اظهارنامه مودی خلاف واقع است مالیات متعلقه به اضافه یک برابر آن به عنوان جریمه وصول خواهد شد

 

انواع مالیات در ایران به زبان ساده


مالیات بردرآمد مشاغل

از درآمد شخص حقیقی که از طریق اشتغال به مشاغل یا به عناوین دیگر غیر از موارد مذکور درسایر فصل های قانون مالیاتها در ایران تحصیل می شود پس از کسر معافیتهای مقرر وصول می گردد .


مالیات بردرآمد اشخاص حقوقی

از جمع درآمد شرکتها و درآمد ناشی از فعالیتهای انتفاعی سایر اشخاص حقوقی که از منابع مختلف در ایران یا خارج از ایران تحصیل می شود پس از وضع زیانهای حاصل ازمنابع غیرمعاف و کسر معافیتهای مقرر به استثنای مواردی که طبق مقررات قانون دارای نرخ جداگانه ای می باشد مشمول مالیات به نرخ ۲۵% وصول می شود. (انواع مالیات در ایران به زبان ساده).


مالیات بردرآمد اتفاقی

از درآمد نقدی و یا غیرنقدی که شخص حقیقی یا حقوقی به صورت بلاعوض و یا از طریق معاملات محاباتی و یا به عنوان جایزه یا هر عنوان دیگر از این قبیل تحصیل می نماید مشمول مالیات اتفاقی بوده و به نرخ مقرر در ماده ۱۳۱ قانون وصول می گردد

 

الف - 2 ) مالیات بر دارایی

 دارایی یا ثروت، مشتمل بر کلیه حقوقی است که شخص حقیقی یا حقوقی نسبت به ا شیاء و اموال دارد و به آنها این اجازه را می دهد که در آن اموال تصرفات مالکانه نمایند


در قانون مالیات های مستقیم مصوب ۱۳۶۶، مالیات بر دارایی به پنج دسته تقسیم شده است که عبارتند از: مالیات سالانه املاک، مستغلات مسکونی خالی، اراضی بایر، ارث و حق تمبر که در اصلاحات قانون مذکور، در سال ۱۳۸۰ مالیات های سالانه املاک، مستغلات مسکونی خالی و اراضی بایر حذف گردید و تنها مالیات های ارث و حق تمبر باقی مانده است که به اختصار به آنها پرداخته می شود .


مالیات برارث

در نتیجه فوت شخص اعم از فوت واقعی یا فرضی بر اموال باقی مانده متوفی طبق قانون تعلق می گیرد؛ نرخ مالیات بر ارث نسبت به سهم الارث را میتوان بصورت مبسوط در ماده 31مطالعه نمود زیرا برای هریک از اموال و طبقه وراث مبنای محاسبه متفاوت میباشد.

 

مالیات حق تمبر


نوعی مالیات مستقیم است که از طریق الصاق و ابطال تمبر بر اسناد، اوراق و مدارک به منظور رسمیت بخشیدن یا لازم الاجرا نمودن آنها، از مودی گرفته می شود؛ برای نمونه حق تمبری که از هر برگ چک که از طرف بانکها چاپ و به مصرف کنندگان ارائه میشود یا ازکارنامه و گواهینامه دانش آموزان دوره ابتدایی، راهنمایی و متوسطه اخذ می شود.


ب ) مالیات های غیرمستقیم

مالیاتی است که با واسطه و به طور غیرمستقیم از شهروندان گرفته می‌شود. مالیات غیرمستقیم در شکل‌های گوناگونی قابل پیاده شدن می‌باشد و پرداخت آن نیز با اینکه بر دوش همگان می‌باشد ولی محسوس نیست و به طور معمول عموم مردم وجود آن را احساس نمی‌کنند. این مالیات، غالباً بر قیمت کالاها و خدمات اضافه شده و به مصرف کننده منتقل می‌گردد و شامل مالیات بر واردات و مالیات بر معاملات است.

 

حتما بخوانید : معرفی سامانه عملیات الکترونیکی مالیاتی

 

مالیات بر واردات


به منظور اجرای عدالت مالیاتی و توجه به توان واقعی مالیات دهندگان، یکی از سیاستهای مالی و اقتصادی دولت ها، اخذ مالیات از محل کالاهای وارداتی است. همچنین دولت ها به دلایل متعدد دیگری نیز اقدام به اعمال مالیات بر واردات می نمایند که اهم آنها عبارتند از: حمایت از تولیدات داخلی کشور، جلوگیری از ورود کالاهای تجملی غیرضرور و درآمد زایی است.

 

مالیات بر معاملات


مالیاتی است که در موقع خرید و فروش به نسبت ارزش مورد معامله، از فروشنده دریافت می گردد. غالباً فروشنده نیز این مالیات را در موقع فروش بر قیمت کالا افزوده و به خریدار انتقال می دهد. مالیات بر معاملات شامل انواع مختلف مانند مالیات عمومی فروش ( در مراحل مختلف تولید و توزیع )، مالیات بر عمده فروشی و خرده فروشی و مالیات بر ارزش افزوده است.


ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    آمار سایت
  • کل مطالب : 48
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 34
  • آی پی دیروز : 16
  • بازدید امروز : 37
  • باردید دیروز : 86
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 8
  • بازدید هفته : 154
  • بازدید ماه : 123
  • بازدید سال : 2,910
  • بازدید کلی : 19,208